Lösemi Tedavisi
Dr. Namık Yaşar Özbek, “Lösemi Tedavisi” konusunu sizler için anlatıyor.
Çocukluk çağında lösemi artık %80 oranında tedavi edilebilen bir hastalıktır. Evet, 1960 larda yaşam şansı olmayan bu hastalık tıptaki büyük ilerlemeler sonucunda dünyada ve ülkemizde %80 lere varan oranda tedavi edilebilmektedir. Öncelikle bu hastalığın tedavisinin mümkün olmasını sağlayan, dünyada ve ülkemizde bu konuda savaş veren tüm sağlık çalışanlarına şükranlarımı iletmek isterim.
Gururla söyleyebilirim ki ülkemizin dört bir yanında yaklaşık 60 yıldır lösemi tedavisi yapılmakta ve dünya ile benzer sonuçlar elde edilmektedir. Lösemi tedavisi en az 2 yıl süren uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Tüm ağır hastalıklar gibi lösemi tedavisi de ekip işidir. Bu süreçin önemli bir kısmı hastanelerde yatarak gerçekleşmektedir. Peki, lösemi tedavisi kimler tarafından ve nerede yapılmalıdır?
Tedavinin en önemli parçası tedavi ekibidir. Ekipte mutlaka lösemi konusunda deneyimli bir çocuk hematoloji/onkoloji uzmanı olmalıdır.. Ancak sadece hematoloji/onkoloji uzmanı olması yeterli değildir. Hastalarımızı 24 saat boyunca izleyen lösemi konusunda deneyimli hemşireler ekibin yapı taşlarından biridir. Ayrıca, çocuklar konusunda özelleşmiş çocuk kardiyoloji yani kalp hastalıkları uzmanı, çocuk nöroloji, çocuk endokrinoloji, çocuk nefroloji ve çocuk yoğun bakım uzmanları dahil olmak üzere tüm çocuk yandal uzmanları lösemili çocukları izleyen ekipte yer almalıdır. Lösemi kronik bir hastalık olduğu ve tedavi uzun sürdüğü için ekipte çocuk psikiyatristleri, psikologlar, çocuk gelişimcileri, fizik tedavi uzmanları ve diş hekimleri de yer almalıdır. Sadece insan gücü de tedavide yeterli değildir.
Tedavimiz sırasında sıklıkla kan ve kan ürünü desteği gerektiği için tedavi eden hastanede kan bankası hizmetleri eksiksiz karşılanabilmelidir. Ultrasonografi, mr,ct gibi ileri radyolojik incelemeler yapılabilmeli, bu incelemeleri yorumlayacak radyoloji uzmanları ekibin içinde olmalıdır. Yine enfeksiyonları saptamak için mikrobiyoloji laboratuvarları ve kan tahlilleri için biyokimya laboratuvarları bulunmalıdır. Günümüzde tedavimizin olmazsa olmaz bir parçası da genetik incelemeler olup tedavinin başarısı için tüm genetik testlerin yapılıp yorumlanabilmesi gerekir. Tedavide bir başka husus ise hastaların yattığı odaların temiz ve bakımlı olması, ziyaret eden kişilerin sayısının kısıtlı olması, çocuğun ruh sağlığı açısından anne veya uygun bir ebeveyn refakatinde tedavi görmesidir.
Bugün ülkemizin dört bir yanında söylediğim özellikleri kendisinde bulunduran devlet hastaneleri , üniversite hastaneleri ve özel hastaneler bulunmaktadır. Lösemi tedavisi için bu özellikleri taşıyan hastanelerden biri seçilebilir. Çocuklarda lösemi tedavisi devlet güvencesi altındadır. Devletimiz bu çocuklara yapılan tüm harcamayı devlet hastanesi, üniversite hastanesi veya özel hastanelerde karşılamakta ve geri ödemektedir. Ayrıca çağdaş tedavinin gerektirdiği tüm ilaçlar ve kemik iliği nakli dahil tüm tedavilerin masrafları devletimiz tarafından karşılanmaktadır.
Ülkemizde bulunmasa da bir çoğu çok pahalı olan bir takım ilaçları bizler istek yaptığımızda ücretsiz sağlamaktadır. Kısacası lösemi tedavisi bu konuda yeterli şartları sağlayan devlet, üniversite ya da özel hastanelerinde yapılmadır. Hastaların tüm tedavi masrafları devletimiz tarafından karşılanmaktadır.
Son Haberler
Türk Pediatrik Hematoloji Derneği tarafından paylaşılan son haber, duyuru ve gelişmeler için “Haberler” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.