Lenf Bezi Büyümeleri neden olur? Ne zaman önemseyelim?

Dr. Hüseyin Gülen, “Lenf Bezi Büyümeleri neden olur? Ne zaman önemseyelim?” sorusunu sizler için anlatıyor.

Çocukluk çağında lenf bezi büyümeleri genellikle hasta ve hasta yakınlarının büyük bir korku ile hekime başvurmalarına neden olabilmektedir. Bu korkunun en önemli nedeni lenf bezindeki büyümenin genellikle bir kanser belirtisi olduğu hakkındaki kanıdır.

Lenf dokusu bebeklikten itibaren var olmasına rağmen normalde hissedilmezler. Ancak çocuklarda lenf bezleri erişkinlere göre daha fazla yer kaplar ve çeşitli etkenlerle ergenliğe kadar büyümeye devam eder.

Çocuklarda baş-boyun ve kasık bölgelerinde lenf bezi büyümeleri daha sık görülür. Boyun bölgesinde 1 cm’e kasıklarda 1,5 cm’e kadar olan lenf bezleri sıklıkla normal kabul edilmektedir. Bunun dışındaki bölgelerdeki lenf bezi büyümeleri daha önemlidir. Ayrıca 1 yaş altı çocuklarda büyümüş lenf bezleri de dikkatle incelenmelidir.

Lenf bezleri ve damarlarının, vücudumuzdaki dokuların adeta temizliğini ve filtre edilmesini sağlayan ayrı bir dolaşım sistemi olduğu bilinmektedir. Lenf bezlerindeki irileşmeler akut ya da kronik bir nedene bağlı olabilir. Bunların başında çocuklarda en sık sebep olarak enfeksiyonlar gelmektedir. Tabii enfeksiyon dışında lenf bezlerini büyüten kanserler dahil diğer birçok önemli hastalık da bulunmaktadır.

Lenf bezi büyümesinin sebebi araştırılırken hastanın ayrıntılı bir şekilde yakınmaları dinlendikten sonra tüm vücut sistemik muayenesi ve ardından gerekli durumlarda kan tahlilleri ve radyolojik incelemeler (Ultrason, göğüs röntgeni, tomografi, emar vb.) yapılmaktadır. Hatta gerek görüldüğünde lenf bezlerinden biyopsi yapılarak patolojik inceleme de yapılabilmektedir.

Lenf bezi farkedildikten sonra iki hafta geçmesine rağmen büyümeye devam ediyorsa, veya küçülme göstermiyorsa, sebebi izah edilemeyen ateş, halsizlik, kilo kaybı, kemik ağrısı gibi yakınmaların eşlik ettiği durumlarda veya istenmeyen bazı bölgelerde lenf bezi tespit edildiğinde biyopsi yapılır.

Toparlayacak olursak lenf bezleri ve damarları da vücudumuzun özellikle bağışıklık alanında çok önemli bir organ sistemidir. Çocukluk çağında lenf bezi büyümelerine çok sık ve genellikle enfeksiyonlara bağlı olsa da, bazen başta kanserler olmak üzere çok ciddi başka hastalıkların da bir yan bulgusu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu yüzden lenf bezlerinde büyüme olduğunda mutlaka doktorunuza başvurmanız gereklidir.

Sağlıklı günler dilerim.

Prof.Dr. Hüseyin Gülen

Son Haberler

Türk Pediatrik Hematoloji Derneği tarafından paylaşılan son haber, duyuru ve gelişmeler için “Haberler” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Trombosit nedir?