8. ULUSAL PEDİATRİK HEMATOLOJİ SEMPOZYUMU ARDINDAN
Türk Pediatrik Hematoloji Derneği olarak 8. Ulusal Pediatrik Hematoloji Sempozyumu’nu, BÜYÜK ZAFER’in 100. yılında, uzun bir aradan sonra yüzyüze olarak Afyonkarahisar’da 25-28 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleştirmiş olmanın mutluluğu ve gururu içindeyiz. Sempozyumumuzu her yönüyle başarılı bulduğunuzu belirttiğiniz olumlu geri bildirimleriniz de bizleri gelecek bilimsel toplantılarımız için motive etti, çok teşekkür ederiz.
Yaklaşık 346 kişinin katılım sağladığı sempozyumumuzda; 36 konuşmacının, 36 oturum başkanının büyük bir özveri ile gerçekleştirdiği, 8 panel oturumu, 9 uydu sempozyumu, 4 sözlü sunum oturumu ve 4 poster sunum oturumu gerçekleştirdik. Tüm oturumlar yoğun katılımcı sayısı ile izlendi. Açılış toplantısında Afyon Vali Yardımcısı Ömer Tekeş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ümit Dündar, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Çiğdem Özer Gökaslan, Çocuk Hematoloji Bölüm Başkanı Doç.Dr. İbrahim Eker ve TPHD Başkanı Prof.Dr. Özcan Bör hocamız konuşmaları ile bizi onurlandırdılar. Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun bilimsel program sunumları başladı. Prof.Dr. Şinasi Özsoylu hocamızın anma toplantısında Prof.Dr. Şule Ünal’ın konuşmasında “Tıbba adanan bir ömür”ü dinledik, duygusal dakikalar yaşadık, hocamızı kalpağı, bastonu, makaleleri ve akide şekerleri ile andık. Şinasi hocamızın görev bilincini, özverisini, öğrenme ve öğretme azmini, duraksamadan çalışmayı, bilimin değerini vurguladığı anma töreni hepimizi derinden etkiledi. Prof.Dr. Gülyüz Öztürk’ün “megadoz metil prednizolon” konuşması Şinasi hocamızın çalışmalarından oluşan bir derleme idi.
Yakın zamanda kaybettiğimiz hocamız Dr. Fügen Pekün anma oturumunda Dr. Emine Türkkan’ın, hocamızın görev bilincini, özverisini, duraksamadan çalışmasını, hematolojiye ve çocuklara olan tutkusunu dinledik.
Prof.Dr. Olcay Neyzi adına düzenlenen panelde hocamızın bilimsel ve yenilikçi özellikleri vurgulanarak, hematolojide yapay zekanın kullanımı ve hematoloji genetiğinde yeni gelişmeler tartışıldı. Prof.Dr. Zeynep Karakaş, Prof.Dr. Ömer Devecioğlu, Prof. Dr Nejat Akar hocalarımızın başkanlığında yürütülen toplantıda anılar paylaşıldı.
Panel oturumlarında; kronik myeloid lösemi, Philadelphia negatif myeloproliferatif hastalıklar, myelodisplastik sendrom, TPHD lösemi alt çalışma grubu pediatrik ALL’de güncel tedavi protokollerinin sunumları, olgularla lenfoproliferatif hastalıklar, olgular ile nadir hematolojik hastalıklar ve pediatrik hematoloji ve onkolojide mikrobiyata dinledik. Tüm konuşmacılarımızın ayrıntılı, güncel ve güzel sunumları ve başkanlarımızın katkıları ile bilgilerimizi güncelledik.
Dokuz uydu sempozyumunda hematolojide güncel tedaviler tartışıldı, yoğun katılımcı sayısı ile verimli ve aydınlatıcı toplantılar yapıldı.
Çok değerli çalışmaların sunulduğu kongremizde Bildiri Ödül Jürisinin işi oldukça zordu. Tüm bildiriler ödüle layık olacak kadar değerli ve bilimseldi. Zorlu bir karar aşamasından sonra üç sözlü sunum birinciliği ödülü, iki jüri özel ödülü, iki genç araştırmacı ödülü sahiplerini buldu. Ödül kazanan çalışma sahiplerini kutluyor, başarılarının ve bilimsel çalışmalarının devamını diliyoruz.
Çocuk Hematoloji ailesinin aramıza yeni katılan üyelerimizle ve bu bilime gönül veren meslektaşlarımızla her yıl daha da büyüyerek ve güçlenerek bilimle ve azimle yoluna devam edeceğine inanıyoruz. Türk Pediatrik Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu olarak 8. Ulusal Pediatrik Hematoloji Sempozyumuna katılımlarınız ve katkılarınız için teşekkür ediyoruz. Saygılarımızla
TÜRK PEDİATRİK HEMATOLOJİ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU